Ενημερωτικό ταξίδι σε νέες και σχετικά άγνωστες αναρριχητικές διαδρομές βράχου αλλά και χειμερινές. Από το αρχείο μου.

Συνέχεια ταξιδιού άγνωστων διαδρομών, στον ανεξάντλητο Ολυμπάρα αυτή την φορά! 

Διαδρομές: "Αγριοπερίστερα Ι" & "Αγριοπερίστερα ΙΙ. Όλυμπος.

Δύο, πάλι σχεδόν άγνωστες διαδρομές, στη νότια πλευρά (αριστερή ανεβαίνοντας) της κοιλάδας / φαραγγιού του Ενιπέα, λίγο πριν τα Πριόνια.

Η τεχνική περιγραφή των διαδρομών με πρόσθετες πληροφορίες.
Η ολοκλήρωση των διαδρομών έγινε μετά από άλλες δύο προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες εγκαταλείπονταν με ισπανική υποχώρηση λόγω δυνατής συνεχούς βροχής. Την πετυχημένη τρίτη φορά, για άλλη μία φορά δεν την γλυτώσαμε την βροχή (ευτυχώς κράτησε λίγο αλλά ήταν δυνατή), αλλά πεισμώσαμε και συνεχίσαμε για πάνω και εκεί διαπιστώσαμε ότι όταν ο βράχος ξεπλυθεί καλά από καταρρακτώδη βροχή, δεν γλιστράει καθόλου και αφού περάσεις το πρώτο σοκ, συνεχίζεις το σκαρφάλωμα σφυρίζοντας αδιάφορα… Και αφού αυτή την φορά είμαστε 2 σχοινοσυντροφιές, το ευτυχές αποτέλεσμα ήταν 2 διαδρομές με κάποιες κοινές σχοινιές.

Στο "Στρατηγείο", στην βάση της ορθοπλαγιάς, στο χώρο όπου συνήθως διανυκτερεύαμε και από όπου ξεκινάγαμε το σκαρφάλωμα για πάνω.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε από εμένα και τον Θόδωρο Γερογιώκα το '85 και είχαμε φτάσει πολύ κοντά στο τέλος, αλλά είχαμε χάσει πολύ χρόνο λόγω της βροχής και υποχωρήσαμε με ραπέλ. Δυστυχώς δεν είχαμε την πολυτέλεια για μία ακόμα μέρα στο βουνό λόγω δουλειάς την επομένη. Η δεύτερη έγινε από εμένα και τον Θωμά Χούρλια, το '86, αλλά και πάλι μία από τα ίδια και χειρότερα. Η βροχή για μία ακόμα φορά μας λιάνισε. Η τελευταία και πετυχημένη προσπάθεια έγινε στις 29 & 30 / 8 / 87, από τους Ζήση Χαρταλάμη & Κώστα Βλασιάδη (Αγριοπερίστερα ΙΙ) και Βασίλη Γραβάνη & Μηχάλη Χολέβα (Αγριοπερίστερα Ι). Η πρώτη επανάληψη της "Αγριοπερίστερα Ι", έγινε από Βασίλη Γραβάνη & Τζίνα Καραμούτζου στις 12 & 13 / 8 / 94. Έκτοτε η ορθοπλαγιά περιμένει…

Από το "Στρατηγείο" κοιτάζοντας το σημείο από όπου ξεκινάει η διαδρομή, που είναι στο τέλος της χορταριασμένης ράμπας.

Στο "Στρατηγείο" με Θωμά Χούρλια, στην δεύτερη προσπάθεια, πριν ξεκινήσουμε.
H ορθοπλαγιά είναι πολύ απομονωμένη και γενικά υπάρχει πρόβλημα νερού, ειδικά εάν χρειαστεί μπιβουάκ (ένα θα χρειαστεί μάλλον σίγουρα) μπορεί το πρόβλημα να είναι σοβαρό, εκτός και αν γίνει οργάνωση για μπόλικο βάρος και νερό για δύο μέρες τουλάχιστον. Το μέρος πάντος είναι κάτι παραπάνω από μοναδικό!

Στην αρχή του 3ου τοίχου της ορθοπλαγιάς.
Διανυκτέρευση στη βάση του 3ου τοίχου, μετά από υποχώρηση λόγω βροχής στην 2η προσπάθεια. Αφήσαμε σταθερά σχοινιά από πάνω μας για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα, ελπίζοντας για καλύτερο καιρό. Το πατάρι κατηφορικό και αμέσως μετά κάθετο πέσιμο της πλαγιάς, γι' αυτό και ήμασταν για δέσιμο ούτως ή άλλως...

Στην 2η προσπάθεια, μετά το μπιβουάκ (αναγκαστική διανυκτέρευση) της υποχώρησης, "προυζικάροντας" στο ανώτερο σημείο που είχαμε φτάσει την προηγούμενη μέρα.
Οπότε με δεδομένο το πρόβλημα του νερού, σαν καλύτερη περίοδος προτείνεται μέσα στον Μάιο για να υπάρχουν χιονούρες στα ζωνάρια και στα ψηλότερα του βουνού και ένα ελαφρό γκαζάκι για λιώσιμο. Λαμβάνοντας υπ' όψιν και το απομονωμένο και δυσπρόσιτο της περιοχής και τις οργανωτικές απαιτήσεις για νερό, διατροφή και διανυκτέρευση, το εγχείρημα είναι μία «μικρή αποστολή»!

Στην 3η και φαρμακερή προσπάθεια,
προετοιμασία στο"Στρατηγείο" για πάνω με

 Ζήση Χαρταλάμη. — μαζί με ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΟΛΕΒΑΣ
και Κωνσταντινος Βλασιαδης
Στην 3η και φαρμακερή προσπάθεια,
προετοιμασία στο "Στρατηγείο" για πάνω με
Ζήση Χαρταλάμη.
— μαζί με ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΟΛΕΒΑΣ
και
Κωνσταντινος Βλασιαδης.




























                                                                       
Στην 1η επανάληψη της "Αγριοπερίστερα Ι".
Στην 1η επανάληψη της "Αγριοπερίστερα Ι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου